Fit2sit

Smerter fra og under dit skærmarbejde er dybt frustrerende.

Er du blevet træt af, at det bedste råd til at håndtere problemer forbundet med skærmarbejde er at undgå stolen så meget som muligt (så du hyppigt må afbryde dit arbejdsfokus/-flow) og i tillæg at skulle betale dig til utallige lindrende behandlinger – to tiltag der ikke adresser årsagen til dit problem?

 

Jeg har med mit innovative og problemløsende koncept Fit2sit specialiseret mig i at hjælpe folk væk fra denne urentable undgåelsesadfærd og lindringsstrategi, så du kan få adresseret den bagvedliggende årsag til smerterne.

 

Hvis ikke årsagen adresseres, er det nær umuligt at opnå fordybelse/effektivitet på jobbet og samtidig undgå:

 

  • Smertelige symptomer i nakken, hoved, skuldre og ryg

  • Hjælpeløshed og frustrationer, der påvirker din arbejdsindsats negativt

  • Træthed og opgivenhed over al den fokus og energi håndteringen kræver

Skærmarbejde er kommet for at blive

Skærmarbejde er tydeligvis kommet for at blive, men samtidig bliver vi paradoksalt nok fortalt:

  • At kroppen ikke er egnet dertil
  • At førnævnte symptomer/oplevelser er beviset derfor
  • At der tilmed ikke findes en bæredygtig måde at sidde på

En bæredygtig måde at forstå problemet på

Jeg købte selv ind på disse myter, indtil jeg blev introduceret for den problemløsende effekt af bæredygtige siddefærdigheder, og hvordan man i tillæg skal se kroppens symptomer som budskaber og forstå/handle på dem korrekt, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at løse de problemer, der er forbundet med skærmarbejdet.

 

Dvs. uanset hvor slemt du oplever dine smerter, er de aldrig selve problemet – kun symptomerne på samme. Og samtidig er smerterne kroppens opfordring til, at du får løst det bagvedliggende problem hurtigst muligt!

 

OBS! Efter den indledende og afklarende konsultation må det forventes, at du som klient påbegynder et forløb på mindst seks sessioner, hvis du seriøst ønsker at adresse smerternes årsag og opnå en langsigtet og bæredygtig løsning på dit problem (rettere end den kortsigtede lindring forbundet med drypvise vævsmanipulerende behandlinger).

user icon, icono de usuario, pictogram-2098873.jpg

Hvad er fordelene for dig?

Du kan på sigt høste følgende fordele ved at deltage i Fit2sit:

 

house, pictogram, symbol-4471626.jpg

Hvad er fordelene for virksomheden?

Virksomheder vil på sigt kunne høste følgende fordele ved at lade deres ansatte deltage i et Fit2sit-forløb:

Fit2sit tilpasset dit behov

Fit2sit formidles enten igennem et oplæg, en workshop, et kursusforløb eller et individuelt forløb – alt efter hvor dybdegående du ønsker at sætte dig ind i og anvende kroppens aktive, bæredygtige siddeegenskaber. Uanset hvilken løsning du vælger, skal du forvente, at det kræver en betragtelig indsats af dig at ændre dine inaktive og fastlåste siddevaner og genoptræne kroppen til aktiv og udholdende stillesidning.

Et oplæg på 60 min præsenterer dig for de teoretiske og praktiske grundelementer i Fit2sit-konceptet, så du få den fornødne indsigt i og oplevelse af aktiv og ulåst stillesidning og følgelig kan begynde at træne kroppens bæredygtige siddefærdigheder op på egen hånd. Et oplæg er desuden et glimrende udgangspunkt for et mere tilbundsgående kursusforløb eller et individuelt forløb.

En workshop på 3-6 timer vil give dig lidt mere tid til at teste og absorbere Fit2sit-materialet end oplægget tillader. Således vil du kunne få mulighed for at stille nogle erfaringsbaserede spørgsmål efter at have haft lidt mere tid til at afprøve, hvad aktiv og bæredygtig stillesidning går ud på. Her vil du f.eks. mere tro mod virkeligheden få lejlighed til at sidde ved et bord med din computer, hvilket tiden ikke er til under et oplæg.

Et kursusforløb har den fordel, at du kan vende tilbage på ugentlig basis og få feedback på dine personlige erfaringer fra en uges reel stillesiddende arbejde på din arbejdsplads og samtidig løbende lære af de andre deltageres erfaringer. 

I et individuelt forløb tager jeg dig i højere grad i hånden som vejleder, hvorfor dette format klart er det mest effektive ift. at få dig til at lykkes med at bryde de mange års inaktive og fastlåste siddevaner, som har gået imod din krops funktionelle design og aktuelle formåen.

Fang kroppens budskab - i stedet for at skyde budbringeren!

Fit2sit-konceptet er baseret på, at du i højere grad skal gå med din krop. Dvs. at du i højere grad lytter til og handler på dens budskaber, rettere end igen og igen at ”skyde” de budbringende symptomer, du oplever i hoved, nakke, skuldre og ryg. Nærmere bestemt går dette budskab oftest ud på, at der er noget i din arbejdsadfærd, der modarbejder din krops design (som ikke er temmelig ufleksibelt) og/eller kroppens aktuelle formåen (som er temmelig fleksibel), og dette budskab afsendes af din krop via de symptomer, du ”elsker at hade”: stivhed, ømhed, smerter og pine. Derfor er det også en del af konceptet, at du lærer at forholde dig til symptomerne som en del af kroppens værdifulde feedback og navigationsmuligheder. Det er således aldrig et problem, at du har førnævnte muskelsymptomer, men rettere et problem, hvis du skyder budbringeren og således ikke handler behørigt på kroppens budskab.

En evidensbaseret, teoretisk tilgang

Fit2sit tager udgangspunkt i evidensbaseret viden indenfor følgende teoretiske områder, der er væsentlig for bedre at kunne forstå funktionen af kroppens holdningsapparat og blive motiveret til at optræne kroppens aktive og bæredygtige siddeegenskaber:

Kroppens ”ydre støtte” 

Fysiske lovmæssigheder som tyngdekraften (kendt for de fleste) og reaktionskraften (ukendt for de fleste), og hvordan disse to vilkår konstant påvirker kroppen, men enten kan vendes imod den (når de er i ubalance og skaber plagsomme muskelsymptomer), eller med den (når de er i balance og skaber en opdrift i kroppen – en oplevet ”flydetilstand”).

Kroppens ”indre støtte”

Anatomiske og fysiologiske aspekter af kroppen, som er særlig involveret i kroppens holdningsarbejde (fx skelettet, holdningsreflekser samt, hvordan holdningsmusklerne evner at understøtte en tilstrækkelig tilpasning, styrke og udholdenhed til langvarig, aktiv stillesidning helt uden brug af ryglæn).

 

Menneskets bevægelsesudvikling

Hvordan vi i starten af livet instinktivt opnår siddemodenhed således, at vi ved at tage kroppens iboende, bæredygtige siddeegenskaber i brug helt automatisk sidder med en kropslig opdrift og synlig flydetilstand og kan foretage os hvad som helst med en aktiv og ulåst holdning.

En oplevelsesorienteret, praktisk tilgang​

To praktiske øvelsesområder har særligt fokus for i højere grad at kunne indfri funktionerne af kroppens holdningsapparat og optræne kroppens aktive, bæredygtige siddeegenskaber:

Optimering af kroppens relation til understøttelsesfladen (Dvs. dine fødders og bækkens kontakt til hhv. gulvet og stolesædet), så kroppens aktive, bæredygtige siddeegenskaber bringes i spil, og en generel inaktivitet og fastlåsthed minimeres.

Optimering af kroppens relation til de visuelle omgivelser (Dvs. din rumopfattelse), der for holdningsapparatets vedkommende er nødvendig ”næring”  for dets optimale funktion, og som desværre går tabt når, man ”koncentrerer sig” (karakteriseret ved hovedets nærmest hengivne bevægelse frem mod skærmen, som fastlåser muskulaturen i nakken og den øvre ryg).

Hvordan er tilgangen i Fit2sit?

 

Det er kroppens holdningsapparat, der er skabt til at tage sig af dine siddeegenskaber, og dette fungerer i udgangspunktet helt per automatik. Men for at opgradere holdningsapparatets funktion, behøves en bevidst indlæringsfase, hvor fokus for en stund rettes mod et udvalg af holdningsapparatets funktioner. Efter en given ”dosis indlæring” gives der atter slip på den bevidste indlæringsproces, hvorpå en ”opgraderet version” af holdningsapparatet automatisk kan ”summe videre” i baggrunden, så fokus atter til fulde kan rettes mod skærmarbejdet. Det er således ikke meningen, at man bevidst skal kontrollere sin holdning eller multitaske og således styre aspekter af holdningsapparatets funktioner, mens man arbejder.

 

Veksling mellem teori og praksis

Med Fit2sit er der er tale om en veksling mellem formidling af evidensbaseret viden og praktiske øvelser, hvorigennem den evidensbaserede viden udforskes og afprøves på brugerniveau. Denne praktiske del foregår som en bevidstgørelsesproces af væsentlige aspekter af kroppens idvalesatte holdningsfunktioner, der således ”vækkes til live” igen.

Scroll to Top